INTERVIEW MET JANNE:

Wil je jezelf even voorstellen? Hoe oud ben je, waar woon je, waar kom je vandaan?

Mijn naam is Janne, ik ben 19 jaar oud, woon in Berlijn en kom uit Rijsenhout, een klein dorpje vlak onder Schiphol.

Welke genres muziek spreken jou het meeste aan en welke speel je het liefst?

Ik ben ontzettend verliefd op blues en soul. Alles met een flinke lading emotie spreekt mij aan en ik speel zelf dan ook graag emotionele muziek wat mij persoonlijk ook aanspreekt. Dat betekent overigens niet dat het allemaal alleen maar dikke tranen en gesnotter is! Met mijn band in Berlijn spelen we melancholische progpop (bestaat dat? Haha) waarin dynamiek en eerlijkheid van de muziek voorop staan.

Hoe oud was je toen je begon met zelf zingen en pianospelen?

Ik zing al zolang ik mij kan herinneren. Er zijn filmpjes op videoband waarop ik mee zing met de liedjes van Annie M G Schmidt. Schattige is dat ik alleen de laatste 2 woorden van iedere zin ken, gelukkig dat is tegenwoordig wel vooruit gegaan. Ik begon met pianospelen toen ik 7 jaar oud was omdat allebei mijn oma’s piano speelden. Momenteel speel ik ook lichtelijk gitaar en basgitaar.

31 MAART

In muziekcentrum The Box in Katwijk:

Dave Warmerdam Band
&
Janne Timmer

Hoe is jouw muzieksmaak veranderd door de jaren heen?

Ik luisterde altijd veel alternatieve singersongwriter pop, (Birdy, Tom Odell) totdat mijn telefoon kapot ging en ik mijn vaders iPod gebruikte om muziek te luisteren op de fiets naar school. Iedere dag een uur Dire Straits, Pink Floyd, Genesis, The Police, Joe Cocker, etc. Op een gegeven moment werden de LPs weer populairder en mijn moeder had nog een een platenspeler en een doos vol met Tina Turner, Whitney Houston en Sade. Op mijn 16e begon ik mijn band The Road, beïnvloed door de rock van m’n vader en de soul van m’n moeder en de rauwheid van Joe Cocker. Een tijd later kreeg ik een album op vinyl van mijn oom: Desolution van Cuby and The Blizzards, een prachtig emotioneel bluesalbum. Ik was meteen verkocht en sindsdien is blues een belangrijk onderdeel van mijn muziek.

Met welke projecten ben je op dit moment bezig?

Ik werk aan mijn solo project, genaamd JANNE in Berlijn. Ik schrijf de nummers die ik vervolgens tot uitvoering breng met mijn band. De muziek is wat alternatiever en progressiever, maar erg emotioneel.

Daarnaast speel ik keys in rockband Brooks Orion. Dit is een concept project van een gitarist van mijn opleiding.

(Ook zijn de eerste stapjes gezet in een samenwerking met De Dave Warmerdam Band. Op 31 maart spelen we voor het eerst een geweldig bluesconcert in The Box in Katwijk!)

Welke artiesten hebben jou tot nu toe het meest beïnvloed?

Nina Simone, Mark Knopfler, Spinvis, Beth Hart, Damien Rice, Sinead O’Connor, Anouk, John Frusciante, Cuby and The Blizzards, Joe Cocker.

Welk live optreden moet een muziekliefhebber volgens jou eens gezien hebben?

Erg cliché: een optreden van mij en van Dave Warmerdam (psst, 31 maart in The Box!) Nee grapje; één van de beste concerten waar ik ooit ben geweest was Spinvis (poetisch geniaal) en van Gare Du Nord, te gekke energie en heerlijke frontvrouw! En natuurlijk Nina Simone, maar die is al 15 jaar dood. Op mijn wishlist staan nog Damien Rice en Benjamin Clementine.

Wat is voor jouw carrière het ideale toekomstbeeld?

Het zou te gek zijn als ik zou kunnen leven van het maken van muziek en daarin zo vrij mogelijk ben om mijn eigen keuzes te maken. Ik zou graag als performing artist en songwriter werken, zoals Tom Odell, Kovacs en Amy Winehouse.

Wat vind je van het moderne muzikale landschap en waar denk je dat de muziek naartoe beweegt in de toekomst?

Er is een extreme grote elektronische muziek scene, zeker hier in Berlijn. Als we kijken naar populaire muziek in Nederland is er veel up-tempo elektropop, hiphop en urban. Toch staat Bløf momenteel bovenaan de Top40! Tot een paar maanden terug had ik een ontzettende hekel aan popmuziek, totdat ik plotseling hoorde hoe geniaal het eigenlijk is: een nummer schrijven wat bijna iedereen tof vindt, dat is echt knap!

 

Tegenwoordig gaat alles steeds sneller in onze wereld. Het gebruik van smartphones en apps heeft ons leven ontzettend makkelijk gemaakt. Mensen raken verslaafd aan smartphones door de constante stimulatie van dopamine en raken steeds ongeduldiger als het neerkomt op vermaak (interessant artikel van de NRC hierover: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/04/09/hoe-de-smartphone-ons-verslaafd-maakt-8009446-a1553897): alles moet snel en leuk zijn.

Dit heeft ook een groot effect op de (pop)muziek; iedere +-15 seconden moet er iets veranderen, anders wordt het ‘saai’. Ik denk dat dit zelfs nog korter gaat worden, kortere intro’s tot op een gegeven moment geen intro’s meer en zo snel mogelijk naar een hoogtepunt of ‘drop’.

Opvallend is wel dat de live muziek scene groter is dan ooit.

Ik hoop dat we op een gegeven moment beseffen hoe groot de invloed van technologie op ons leven is en er vervolgens een tegenreactie zal plaatsvinden. Misschien is die tegenreactie al begonnen met de groei in de live muziek. Mensen willen meer dan alleen maar computerschermen en facebookberichten: we zijn communicatieve groepsdieren en voelen ons het beste omringd door andere mensen. En bijna niks is te gekker dan je verbonden en één voelen met een groep fans tijdens een live concert!

Je hebt schrijft veel nummers zelf, in hoeverre komen deze teksten uit jouw (dagelijks) leven?

Bijna al mijn teksten zijn beïnvloed door mijn eigen ervaringen; emoties, gedachtes, (politieke) frustraties. Ik heb net een heftige break-up achter de rug waarbij mijn ex een zelfmoordpoging heeft gedaan: heftig maar voer voor songwriters!

Waar komt je grootste muzikale inspiratie vandaan?

Ik raak ontzettend geïnspireerd als ik samen met andere mensen speel en andere mensen muziek hoor maken. Mijn handen beginnen dan te jeuken en als ik dan het geluk heb om een piano in de buurt te hebben dan komt er vaak wel wat uit. Ook teksten werken inspirerend; laatst vroeg een vriendinnetje of ik een nummer kon maken van haar tekst. Ik ging meteen achter de piano zitten en improviseerde er een nummer uit. Zo werkt het vaak ook met mijn eigen nummers: ik schrijf mijn teksten wanneer ik in het moment en de emotie zit. Als ik de mogelijkheid heb, ga ik meteen achter de piano zitten, maar vaak bewaar ik het voor later. Als ik de tekst er dan weer bij pak, schiet ik vaak meteen terug in de emotie en rollen er zo akkoorden en melodieën uit.

Waar en wanneer zijn je eerstvolgende optredens?

31 maart in The Box in Katwijk, in samenwerking met De Dave Warmerdam Band. Ik zal als zangeres optreden en met deze geniaal goede band een te gekke show neerzetten!

Als je op de hoogte wilt blijven van waar ik mee bezig ben en wanneer ik optreed, kan je het beste mijn facebookpagina liken. Binnenkort ga ik met mijn band in Berlijn de single ‘Black Tears’ opnemen.

www.facebook.com/music.janne

Social Media
  • Grey Facebook Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey Instagram Icon